sofieeklund

Sofie Eklund

Annons

Godaste chokladkakan i långpanna – Frosting / chokladtopping – Recept




Här kommer det ! Receptet på den absolut godaste långpannechokladkakan !!
Den blir lixom som en blandning mellan kladdkaka och mjuk ”sockerkakskaka” .
Den blir kompakt, saftig & lagom kladdig 😉

Eftersom vi bakar 3 sorter på jobbet varje dag
så kan jag säga att jag testat en heeel del recept på chokladkakor.
Har man en perfekt kaka som grund så kan man ju slänga på vad sjutton som helst på den sen ;P

Detta är alltså inte mitt recept utan jag har hittat på de någonstans :)
Här kommer receptet iaf 
samt 2 recept på mina ” favorittopping´s ” ! 😉

Jag kan också börja med att säga att när jag gör denna på jobbet, i varmluftsugn,
då den blir peeerfekt, gör jag receptet 1 + 1/2 sats i långpanna på 160 grader i 19 min 😉

Häromdagen gjorde jag den hemma för första gången, den blev inte exakt liiiika perfekt, men nästan ;P
då hade jag ugnen på 175 grader ( våran ugn är dock lite varmare än en vanlig )
, gjorde enligt måtten nedan då jag hade en mindre form
& hade den inne i ca 19-20 min.

Summan utav kardeumman ! 
Nästa gång kommer jag ha ugnen på 165-170 grader i ca 18-19 min.

Men ni känner ju eran ugn bäst 😉

HUR SOM 😉

Du behöver:
200 g Smör
4 ägg
4 dl Socker
2 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
2 tsk Vaniljsocker

Så gör du :
Sätt på ugnen.
Smält smöret, antingen i kastrull eller i micron.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda i kakao, vetemjöl, vaniljsocker och till sist smöret.
Vispa ihop och häll upp i önskad form
( kom ihåg att göra 1 1/2 sats till en ”vanlig/stor” långpanna ) .

Grädda i mitten utav ugnen i 18-20 min.

Mitt tips är att Inte kolla om kakan är klar genom att göra ” stickprov ”,
de gör jag väldigt sällan för oftast sätter sig kakan när den svalnat lite.
Istället brukar jag skaka på formen eller plåten, dallrar den – är den inte klar, dallrar den inte – är den klar ;P
Simpelt . . men så gör jag ;D

Låt kakan svalna & gör under tiden önskad topping,
här har ni två megafavoriter ! 😉

Chokladfrosting ( dubbla denna satsen i en stor långpanna ) :

Du behöver:
100 g philadelphiaost
60 g Smör
2 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
4 dl florsocker

Så gör du:
Smält smöret.
Häll philadelphiaost, kakao, florsockor & vanlijsocker
& det smälta smöret i en bunke.
Vispa med elvisp tills smeten blivit slät & bred på den på kakan när kakan svalnat ! :)

” Chokladfudgetopping ”

Så gör du:
400 g Blockchoklad
( jag tar alltid 300 g mörk choklad & 100 g ljus choklad )
2 dl vispgrädde

Så gör du:
Hacka chokladen och lägg den i en bunke.
Värm upp grädden, ta av den precis när den börjar koka
& häll den över chokladen.
Låt stå en stund och vispa sen ihop det till en creme, låt svalna något innan du brer ut den på kakan.

Hoppas att ni gillar dessa lika mycket som jag gör 😉 

Kommentarer
sofieeklund

Kommentera

  1. sofieeklund
    sofieeklund

    Men guuuud va roligt !! 😀 Visst är den bara så smarrig 😀 hihi.
    Åh sååå gott, de brukar jag med ha, ääääälskar salt + choklad jag med 😀 nomnomnom ;P Tack själv för härlig respons på receptet 😀

  2. Caroline

    Omg! Godaste smarrigheten jag någonsin bakat! Superbra recept o lätt att baka. Så bra med ”att dallra eller inte dallra…” 😄 Blev perfekt. Jag tillsatte några nypor havssalt i ganaschen då jag ääälskar salt till choklad. Tack för detta recept! 😍

  3. sofieeklund
    sofieeklund

    Visst ääär den 😀
    Jag brukar förvara dom kvar i långpannan, med plastfolie över :)
    Lycka till på kalaset :) Kram

  4. Emma

    Hej! Kakan verkar supergod!! Har just bakat två satser inför ett kalas imorgon, jag undrar hur jag bör förvara dom över natten? (Jag har fudgetoppingen på) Tacksam för svar! Kram

  5. sofieeklund
    sofieeklund

    Men va tråkigt :(
    När jag gör 1,5 sats är långpannan ca 50×30 & när jag gör den hemma är formen ca 38×28.
    Hoppas att det går bättre nästa gång :)

  6. sofieeklund
    sofieeklund

    Jag skulle nog säga 175 grader , om den gräddar ” vanligt ” , våran är väldigt varm då den har en varmluftinställning så jag fick sänka våran till 165 grader,
    men är den en ” vanlig ugn ” så skulle jag chansa på 175, i ca 19 min 😀
    Lycka till med kakan, den är såå god 😀

  7. Sofie

    Vad rekommenderar du för temperatur på vanlig ugn? Alltså inte varmluft (tyvärr)
    Såg ditt recept ikväll och tänkte göra dessa imorgon :-)

  8. sofieeklund
    sofieeklund

    De tror jag absoluut 😀 Men denna kaka sväller inte som muffinssmet brukar göra .
    Men ska du ha en frosting på tex så är det ju bara bra om kakan inte sväller så mycket :)
    Jag skulle nog även korta ner gräddningstiden till 12-15 min :)

  9. Sarah

    Hej! hittade just ditt recept, tog fram alla ingredienser men helt plötsligt ska jag ta fram vetemjölet som såklart är slut..
    Kan man använda grahamsmjöl istället? Tack för svar! :)

  10. sofieeklund
    sofieeklund

    Jag skulle tippa på att dom jag gör i på jobbet är ungefär lika som restaurangbläck & då gör jag 1 + 1/2 recept. Men om du är osäker på om det räcker så tycker jag att du ska dubbla, hellre lite för tjock ;D

  11. py

    Hej, tänkte göra kakan i restaurangbleck. Funkar det med 1 1/2 sats eller behöver jag fördubbla satserna. TACK! Py

  12. sofieeklund
    sofieeklund

    hehe ;P
    Den går uutmärkt att frysa ;D
    Jag brukar skära den i bitar, när den svalnat. Ett tips är att skölja kniven i varmvatten efter varje gång du skurit, så får du fina bitar :)
    Sen fryser jag ”hela plåten” och när dom är frysta är det ju bara att stapla dom, med smörpapper i mellan i en burk :)

Annons
stats