Sofie Eklund

Sofie´s köttbullar, gräddsås & potatismos




Heeej på er 🙂

Va gör ni idag ?
Vi ligger för tillf’ället och slöar i soffan, mätt som bara den, fortfarande 😛
Pappa/morfar och Alicia åkte för inte så längesen efter att vi ätit tillsammans 
& barnen lekt ur sig ”de sista” 😛

Idag till lunch blev det köttbullar, gräddsås och potatismos från scratch,
barnen fick vara med och rulla köttbullar in i det sista, en sjujäklans massa köttbullar blev det
men dom var så duktiga såå & dom var väldigt noga med vem som hade gjort vem när dom skulle äta sen ;P hihi.
Jag tror minsann att dom tyckte att dom tyckte att dom blev lite eexra goda,
just för att dom ”hade gjort dom”
😉

Alla gör vi nog olika köttfärsbiffar & köttbullar, själv gör jag olika typ varje gång,
gör lite  efter vad jag känner för 😛

Vanligast är nog att jag göra ungefär som nu iaf & såhär gör jag då, väldigt simpelt 🙂 :
( Jag kan dock inte skriva några mått då jag slänger i lite efter vad som känns bra 😛 )

Du behöver:
Köttfärs
1 Gul lök
Salt
Svartpeppar
Paprikapulver
Kalvfond
Grädde
Ströbröd
Mjölk
Senap

Så gör du:
Sätt ugnen på 225-250 grader.
Blanda ströbröd och mjölk.
Blanda ihop Köttfärs, kryddor, kalvfond, grädde, en klick senap & riv i den gula löken.
När stöbrödet har jäst i mjölken så blanda i det med.
Rulla i önskad storlek och lägg dom i  en ugnsform.
Slingra över lite matfett och kör in i ugnen.
Ruska om köttbullarna när dom fått färg & låt dom steka en stund till tills dom fått fin färg.

Till gräddsåsen:
Grädde
mjölk ( eller ev vätskan från köttbullarna )
Soya
Köttbuljong
Salt
Strösocker ( en klick gelé )
Maizena
Vatten
Kalvfond

Så gör du:
I vanliga fall brukar jag använda väskan från köttbullarna/biffarna till såsen som grund
men idag vela jag få den klar samtidigt som kött bullarna så då struntade jag i de.
Istället hällde jag i ungefär lika mycket mjölk som grädde i en kastrull,
la i buljongtärningar, soya, lite salt & kalvfond.
Låt koka upp.
Blanda maizena & vatten, tillsätt sedan tills du fått önskad konsistens.
Sänk värmen & smaka sedan av med socker ( eller gelé ) & ev mer salt 🙂

Till mosen:
Potatis
Mjölk
Vitpeppar
Smör
Salt

Så gör jag:
Koka potatisen.
Pressa potatisen med potatispress för att undvika klumpar.
Klicka i ordentligt med riktigt SMÖR, vispa med elvisp.
Koka upp mjölk, häll i lite i taget tills du fått önskad konsistens.
Smaka av med riiiikligt med salt & lite vitpeppar (ev någon till klick SMÖR ;).
Kallnar mosen under tiden så ställ den bara på spisen och rör om ;P

Ja det var väl de 😛

Nuu ska vi ta en promenix till lekparken som ligger lite längre bort,
så att vi får lite syre, det behövs nu känner jag ;P

Hörs sen 🙂
Kram

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats