Ingredienser
1 kg | köttfärs |
1 st | gul lök |
2 st | ägg |
1 dl | ströbröd |
1,5 dl | mjölk |
1 dl | grädde 40% |
2,5 tsk | salt |
1 tsk | vitpeppar |
50 gram | smör |
1,5 tsk | kulörsoja |
Gräddsås
75 gram | margarin |
0,5 dl | vetemjöl |
2 dl | vispgrädde |
4 dl | buljong från köttfärslimporna |
1 tsk | salt, eller efter smak |
2 krm | vit eller svartpeppar |
2 tsk | strösocker |
1 tsk | kulörsoja ev. |
GÖR SÅ HÄR
- 1. Blanda ströbröd, mjölk och grädde samt hälften av saltet och pepparn i en skål. Knäck äggen över skålen. Blanda väl och låt massan stå och dra ett par minuter.
- 2. Skala och finhacka eller riv löken och häll den i skålen . Tillsätt köttfärsen och blanda väl. Tillsätt successivt resten av saltet och pepparn, så att det fördelas jämnt i köttfärssmeten
- 3. Dela upp smeten i tre lika stora delar och forma tre ”limpor” av dem (så att de är 4-5 cm höga, 1-1½ dm breda och 2-2½ dm långa).
- 4. Ett tips är att doppa händerna i kallt vatten för att köttfärssmeten inte ska fasta på händerna då smeten formas till limpor.
- 5. Smörj en ugnsform med hälften av smöret/margarinet. Placera ut de tre köttfärslimporna i formen.
- 6. Smält resten av smöret/margarinet i en kastrull. Tillsätt sojan i kastrullen och rör om. Pensla därefter varje köttfärslimpa med smör- och sojablandningen innan den gräddas i 200 gr ca 40 minuter mitt i ugnen.
- 7. Den buljong som bildas i ugnsformen, till följd av ugnsstekningen, tas tillvara för en gräddsås. För att få mer buljong är det lämpligt att hälla i ett par dl vatten i formen efter halva stektiden.
- 8. Gräddsås:
- 9. Lägg maragrinet i en kastrull, gärna av aluminium. När margarinet har smält, häll i vetemjölet och vispa ordentligt så att mjölet löser sig i matfettet. Tillsätt buljongen från limporna och rör om hela tiden så att en jämn sås uppstår.
- 10. Häll i grädden och salta och peppra såsen, samt tillsätt honungen (alternativt strösockret) och låt den koka upp, så att den blir tjockare.
- 11. Smaka av så att såsen får rätt mängd salt och peppar. Anpassa mängden kryddor efter eget tycke. Tillsätt även lite soja (för färgens skull).
- 12. Låt såsen sjuda, det vill säga koka på svag värme, i 15-20 minuter.
Sååå fruktansvärt god köttfärslimpa gjorde jag idag !!
Förmodligen berodde de på att jag för en gångs skull följde receptet till punkt och pricka ;P
Eller ja, väldigt nära iaf, förutom att jag höftar hejjvilt med kryddor, soya & salt
så var de enda jag gjorde att tillsätta 2-3 dl vatten i ugnsformen efter halva tiden
(som de stod att man kunde göra) för att försäkra mig om att jag skulle få myycket sås ;P
Sen tillsatte jag även två köttbuljongtärningar i såsen för att få mer smak
+ att jag inte hade nå peppar i heller 🙂
Just já, sen hade jag i säkert 3-4 dl vatten i såsen efter jag haft i grädden också
så att den inte skulle bli toktjock 🙂
(ps, jag sänkte värmen på såsen såfort den tjocknat sen vispade jag den tills jag fått bra smak,
dvs i typ 10-15 min sammanlagt från ”start” 🙂
(ps IGEN 😛 Vispgrädde är ett MÅSTE för mig, både i köttfärslimpan & definitivt i såsen ;P )
De står att receptet är för 8 pers, jag gjorde på ca 800-850 g köttfärs
och 5-6 pers skulle jag nog tycka att det räcker till .
Till gjorde jag stekt potatis 🙂
NI MÅSTE PROVA DENNA, mmmmmums 😉