Glaserad fransyska med hummus & pak choi
Det var alltså denna middag jag gjorde i förrgår, helt nytt för mig
men ruggigt smarrigt !
Jag kände att jag inte alls var sugen på någon utav dom ” klassiska söndagsstekarna ”
när jag stod där med fransyskan och inte visste vad jag skulle göra .
Så jag googlade lite & hittade DETTA recept 🙂
Jag läste dom första raderna och betämde mig för att testa !
Nu läste jag visst inte klart receptet innan jag började så det blev lite annorlunda ;P
( kan ju dock tänka mig att köttet blir galet gott om man följer rek temp på köttet
så att de får den röda kärnan ;P ) MEN nåja, nu skriver jag hur jag gjorde 😛
& jag kände för andra tillbehör till ;P
Så såhär gjorde jag:
Sätt ugnen på 150 grader .
Till köttet behöver du :
ca 600 g fransyska
0,5 dl houng
1 dl soya ( jag hade japansk soya )
1 dl matolja
1 msk riven ingefära
Grovmalen svartpeppar
Timjan
Till hummusen behöver du :
1 förpackning kikärtor ( 240 g har jag för mig )
1 vitlöksklyfta
ca 3 msk olivolja
ca 1-2 msk citronsaft
2 msk vatten
Salt & peppar
( jag slängde i lite kummin också )
Till pak choién behöver du :
1 pak choi
Skal och saft från en halv citron
Lite honung
Citronpeppar
Så gör du:
Blanda ihop honung, soya, ingefära & olja.
Lägg fransyskan i en gjutjärnsgryta & pensla köttet med såsen ( använd inte all sås ) .
Avsluta med att krydda köttet runt om med svartpeppar och timjan.
Sätt på locket & ställ mitt i ugnen.
Låt den stå där i ca 2 timmar, men ta ut och pensla köttet 2-3 gånger under tiden.
Jag hade klyftpotatis och morötter till, så under tiden förberede jag dom,
bara matolja, olivolja, salt & peppar på.
Lika så hummusen.
Häll kikärtorna i durkslag och skölj dom ordentligt.
Lägg dom sen i en skål/mixer tillsammans med skalad och skivad vitlök,
olja, citronsaft, lite kummin ( om du vill ) , salt & peppar.
Jag körde med stavmixer & tillsatte lite vatten vart efter för att få bra konsistens.
Häll över i en skål och ställ i kylen.
När du tagit ut köttet ( höj ugnen & ställ in klyftpotatisenpotatisen om du vill ha det till ) ,
skiva det tunt & lägg köttet på en ugnsplåt, på bakplåtpapper.
När du lagt ut allt kött, pensla & häll över resten utav såsen över köttet
& lägg sen över aliminiumfolié & låt det stå.
Skölj och strimla pak choi & lägg de i en skål.
Riv skalet och pressa citronen över, häll i lite olja & slingra över lite houng, efter smak 🙂
Egentligen vela jag ha lime då vi haft på de förut
men jag hade bara citron så jag tog de & slingrade istället över lite houng för att få sötman 🙂
Jag valde att servera köttet ljummet ( & åt det även kallt med sallad och hummus dagen efter, SÅ GOTT! ) ,
Häll på lite sesamfrön på köttet före servering, om så önskas 🙂
Hoppas ni gillar denna kombo lika mycket som jag 🙂
( ps, barnen åt köttet utan ett enda klagomål, YEEEY 😛 )