Jag måste börja med att säga att jag gissar helt och hållet på hur mycket utav allt jag har i
för jag höftar alltid när jag gör köttbullar.
Såå jag hoppas att jag gissar någorlunda rätt nu ;P hehe.
Dehär räcker till ca 40-45-50 ganska stora köttbullar (!?) 😛
Du behöver:
800 g köttfärs
1,5 Gul lök
2 msk Kalvfond
2 tsk Soya
1,5 dl Ströbröd
1,5-2 dl Mjölk
1 dl Grädde
1 msk Dijonsenap
Salt
Svartpeppar
Paprikapulver
Vegeta ( en kryddblandning som finns på ex ica, en blå förpackning eller burk )
Så gör du:
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda ströbröd & mjölk, ställ åt sidan och låt de svälla.
RIV löken & blanda de tillsammans med alla ingredienser .
När ströbrödet svällt, blanda i de också.
”Smeten” ska vara kletig, då är den perfekt.
Är den inte de, tillsätt en skvätt grädde eller mjölk 🙂
Rulla till köttbullar och lägg i en ungsform.
Slingra över flytande margarin och kör in i ugnen.
När köttbullarna fått fin färg, efter ca 10 min, ruska/rör om
& låt dom ”steka” i ytterligare ca 10 min.
KLART ! 😉
Dessa köttbullar får inte den där stekytan som jag annars gillar
men dom är väldigt goda ändå & är även perfekta att frysa in
för att sedan bara ta fram, tina lite & steka på 🙂
Gräddsåsen gör jag alltid såhär:
Häll i grädde ( RIKTIG GRÄDDE, mycket viktigt 😉 , soya & kalvfond i en kastrull.
Koka upp och sänk sedan värmen, låt småputtra
När köttbullarna sedan är klara häller du i all vätska från dom i såsen
& smaka sen va med en klick gelé !
Jag brukar reda av med lite maizena för att få den härligt tjock 😉
Godare gräddsås finns inte 😉